Maślak, jajo, biały ser. Rolada taka.

Oto przystawka z użyciem ziołowego biszkoptu, choć biszkopt, który nie zawiera cukru wcale biszkoptem nie jest, lecz raczej omletem. Na potrzeby chwili można rzecz taką nazwać dowolnie, byle udało się osiągnąć porozumienie pomiędzy autorką i Czytelnikiem. Zapraszam.

Na nadzienie

  • 150 - 200 g maślaków lub innych grzybów, mogą być świeże lub mrożone
  • 2 - 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 200 g sera sernikowego
  • trochę więcej niż pół szklanki kwaśnej śmietany
  • kilka łyżek posiekanego koperku

Na biszkopt

  • 4 jajka
  • 100 g mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (czyli 125 ml)
  • szczypta soli i pół łyżeczki winnego octu
  • garstka posiekanej zielonej pietruszki

Jak upiec biszkopt.

Blachę o wymiarach 30 x 40 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem.

Żółtka oddzielić od białek i wymieszać je ze śmietaną i zieloną pietruszką. Można oczywiście zamiast tego dodać trochę posiekanego koperku lub inne zioła.

Białka umieścić w misce miksera i ubijać je najpierw na niskich obrotach a gdy pojawią się pierwsze bąble piany, dodać sól i ocet, zwiększyć obroty i ubijać dalej aż do uzyskania sztywnej piany.

Ponownie zmniejszyć obroty do minimalnych, wlać do ubitej piany żółtka ze śmietaną (powoli, cienką strużką) a na koniec po jednej łyżce dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wyłożyć na przygotowaną blachę, wstawić do piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia czyli przez kilkanaście minut.

Gdy wierzch ciasta się zrumieni, wyjąć formę z piekarnika i pozostawić w niej biszkopt do wystygnięcia.

Przygotowanie nadzienia.

Grzyby pokroić na niewielkie kawałki (jeśli są mrożone, najpierw trzeba je rozmrozić). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na maśle. Gdy stanie się miękka, dodać grzyby i smażyć to razem przez chwilę na średniej mocy palnika. Przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć moc palnika do bardzo małej i dusić grzyby przez 20 minut.

Ser, śmietanę i koperek wymieszać na jednolitą masę (jeśli okaże się zbyt mało plastyczna, dodać jeszcze trochę śmietany), doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać uduszone grzyby, wymieszać ponownie. Nadzienie jest gotowe.

Rolada jako taka.

Wyjąć biszkopt z formy razem z papierem do pieczenia. Na blacie rozłożyć czystą ścierkę i położyć na nie j biszkopt papierem ku górze. Należy to robić ostrożnie, bo inaczej biszkopt się przełamie. Delikatnie odkleić papier i rozsmarować na biszkopcie serowe nadzienie. Jajka obrać ze skorupek, podzielić nożem na kawałki, ułożyć na powierzchni nadzienia. Pomagając sobie ścierką zrolować biszkopt wzdłuż krótszego boku. 

Gotową roladę zawinąć ciasno w folię aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Po schłodzeniu usunąć folię, pokroić roladę ostrym nożem i podać.

Poprzedni wpisPodgrzybki w winnym sosie. Co rozbawiło Greka.
Następny wpisDorsz pod styropianem.
Zostaw komentarz