Faszerowane Bułki. Trzy możliwości.

Możliwość pierwsza tak się przedstawia, że tytułowe bohaterki mogą wystąpić w roli kanapek na drogę, czyli jako zimna przekąska. W tym wydaniu są bardzo praktyczne, bo zawartość nie przemieszcza się na zewnątrz podczas jedzenia i nie ma ryzyka poplamienia odzieży. Dla podróżnika utrzymanie odzieży w czystości jest ważne, trudno w drodze wykonać pranie.

Sprawdzają się też podane na gorąco, w charakterze ciepłego dania.

Można też nadzienie skonsumować osobno, gdyż jest ono rodzajem sałatki. Swoboda wyboru to miła rzecz. Lepiej ją mieć niż jej nie mieć, szczególnie gdy sprawa wymaga niewielkiego nakładu pracy i jest jakościowo słuszna.

Składniki:
2 pomidory; 1 żółta papryka; 150 g dowolnej wędliny pokrojonej w paski; 1 mały pęczek koperku; 70 g zielonych oliwek bez pestek; 200 g żółtego sera w kawałku; 2 jajka ugotowane na twardo; kwaśna śmietana, w ilości zależnej od przeznaczenia kanapek; 8 bułek razowych średniej wielkości; sol i pieprz.

Sposób wykonania:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją na małe kawałki. Dodać do pomidorów i od razu wszystko posolić. Im szybciej warzywa puszczą sok, tym lepiej. Odstawić na 10 minut. Ser pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorów z papryką. Wymieszać. Dodać wędlinę, drobno posiekany koperek i oliwki. Na koniec dodać jajka na twardo, utarte na tarce o grubych okach i 1 łyżkę śmietany. Wymieszać wszystko razem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z bułek odciąć wierzchy i odłożyć. Wnętrza wydrążyć. To, co bułki miały w środku nie będzie już potrzebne, można tym nakarmić ptaszki. 

Każdą bułkę napełnić farszem, starając się umieścić go w środku dość ściśle, tak jednak, by nie przedziurawić skórki. Po przykryciu wieczkami bułki są gotowe do podania na zimno.

Jeśli bułki mają być podane na ciepło należy je umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Na wierzchu każdej bułki położyć dodatkowo po 1 łyżce śmietany i dopiero wtedy przykryć ją odciętym wcześniej wieczkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut. Taki czas jest konieczny aby wnętrza bułek się zagrzały a ser się rozpuścił.

Wydrążone bułki.

Bułki z farszem.

Dodatek śmietany przed upieczeniem.

Farsz.

Na zimno.

Na ciepło.

Poprzedni wpisRybny suflet. Święte Zebu.
Następny wpisPlacek z serem. Ogromna drożdżówka.
Zostaw komentarz