Befsztyczki. Szybkie, na grzance.

Zbilansowana dieta jest ważna dla każdego, nie tylko dla dzieci i sportowców. Wspominanie w tym miejscu o zdrowiu byłoby dęciem w ogromną trąbę, głośną lecz niekoniecznie dla ucha miłą. Chodzi o to i to jest najważniejsze, by zarówno autorka jak i Czytelnik mieli dobre ogólne samopoczucie oraz energię, bez których nie sposób w pełni cieszyć się życiem i korzystać z jego uroków. Trudno o taki stan ciała i umysłu, gdy unika się spożywania pełnowartościowego białka, węglowodanów i mikroelementów a nawet tłuszczów, w tym także zwierzęcych. Ściślej rzecz ujmując, straszenie jedzeniem niczemu dobremu oprócz wzrostu sprzedaży odtrutek na nieistniejące trucizny, nie sprzyja.

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej; 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g każda); 1 cebula; 1 łyżka balsamicznego octu; 1 łyżeczka cukru; kilka gałązek bazylii; średniej wielkości pszenna bagietka; garść tartego żółtego sera; mąka do panierowania; olej i 1 łyżka masła do smażenia; 1/3 szklanki oliwy z oliwek do posmarowania grzanek.

Sposób przygotowania:

W rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory wraz z zalewą, posolić, dodać cukier, wymieszać i dusić na małej  mocy przez 10 minut. Po tym czasie sprawdzić smak sosu, jeśli trzeba dosolić. Dodać ocet i drobno posiekane listki bazylii. Wymieszać. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w poprzek na kawałki grubości około 2 cm. Rozbić mięso niezbyt mocno tłuczkiem i wypanierować w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać masło. Gdy masło się rozpuści włożyć na patelnię mięso i zrumienić z obu stron. Gdy jest rumiane - posolić. Zrumienione i posolone mięso ułożyć w rondlu na przygotowanym sosie, przykryć pokrywką i dusić na małej mocy przez 15 minut. 

W tym czasie przygotować grzanki: bagietkę pokroić na skośne kromki (powinno być ich tyle, ile jest befsztyków), ułożyć na półce wyjętej z piekarnika, przykrytej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać serem.

Półkę włożyć na górny poziom piekarnika z włączoną grzałką górną (180 stopni) i zrumienić grzanki. Grzanki układać na talerzach lub na półmisku, na nich mięso a na koniec polać wszystko sosem pomidorowym.

Panierowanie w mące.

Smażenie befsztyków.

Befsztyki w sosie, gotowe do duszenia.

Grzanki przed upieczeniem.

Grzanki po upieczeniu.

Poprzedni wpisAngielskie ciastka dekorowane tłuczkiem.
Następny wpisSłone serowe ciasteczka. 1981.
Komentarze (1) - Dodaj komentarz
Beata M.
Beata M.
27 lutego 2015 00:00:00 Odpowiedz

Pychotka :)

Zostaw komentarz