Wieprzowe polędwiczki z fasolą.

Dieta składająca się z samych tylko warzyw nie spowoduje, że człowiek będzie silny jak koń. Nie wierzmy plotkom. Białko roślinne jest niepełnowartościowe - nie zawiera kompletu aminokwasów, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mięso to niezbędny składnik zbilansowanej zdrowej diety.

Co do konia - koń, inaczej niż człowiek, jest roślinożercą a jego przewód pokarmowy i fizjologia różnią się od ludzkiej znacząco. Poza tym nawet koniowi - by był silny jak w potocznym powiedzeniu - nie wystarczy sama tylko trawa.

Nie to jest jednak dobre, co jest zdrowe. Dobre jest to, co jest zdrowe i smaczne. Taki właśnie jest dzisiejszy Srebrnej Patelni sposób na Wieprzowinę.

Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe; 150 g wędzonego gotowanego boczku; 2 puszki białej fasoli (po 400 g każda, wraz z zalewą); 1 cebula; 1 winne jabłko; 1/2 szklanki bulionu lub wody; 1/2 szklanki śmietany 30%; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; szczypta kminku; 1 łyżeczka suszonej szałwii lub majeranku; mały pęczek zielonej pietruszki.

Na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego; 1 łyżka winnego octu; 3 łyżki oleju.

Dodatkowo: olej i 1 łyżka masła do smażenia, sól i pieprz

Sposób przygotowania: Polędwiczki umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić w plastry grubości około 1/2 cm., prowadząc nóż ukośnie do kierunku przebiegu włókien. Wymieszać składniki marynaty. Zamarynować mięso, odstawiając je na kilkanaście minut do lodówki.
W rondlu z grubym dnem zrumienić boczek. Gdy tłuszcz zacznie się z niego wytapiać dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych okach i dodać do boczku z cebulą. Smażyć przez 2 - 3 minuty, mieszając. Dodać fasolę wraz z zalewą oraz kminek i majeranek. Wymieszać. Wlać bulion lub wodę oraz śmietanę, wymieszać i dodać paprykę. Wymieszać ponownie i zagotować. Doprawić całość solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać mocno olej, dodać masło. Gdy masło się rozpuści, włożyć na patelnię odsączone z marynaty polędwiczki i zrumienić z obu stron. Gdy są rumiane posolić i przełożyć do sosu fasolowego. 

Przykryć rondel pokrywką i dusić całość na małej mocy palnika przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. 

Zdjąć z palnika, dodać posiekaną zieloną pietruszkę i wymieszać.

Smażenie jabłka z boczkiem i cebulą.

Sos fasolowy.

Usmażone plastry polędwiczki, w sosie.

Poprzedni wpisBiszkopty, którym zima sprzyja.
Następny wpisPortokalopita. Modyfikacja. Polska to nie Grecja.
Komentarze (1) - Dodaj komentarz
Marcela
Marcela
15 lutego 2015 00:00:00 Odpowiedz

Mmmmm... to obiad marzeń! Uh...tak strasznie tęsknię za Szarym :(

Zostaw komentarz