Dobry Kotlet. Odgrzewany też.

Kotlety nadziewane są serem i ser z nich nie wypływa. Magia? Nie, raczej fizyka.Tajemnica w tym się zawiera, że ser nie jest serem żółtym lecz topionym. Polecam dzisiejszy sposób, jeśli Czytelnik taki rodzaj sera lubi. Czyżby rzecz raz topiona nie topiła się ponownie? Nie wiem. Tajniki branży serowarskiej nie leżą w kręgu moich zainteresowań. Wiem, jak zrobić kotlety z nadzieniem oraz jaki do nich sos. Na dzisiaj wystarczy. Zapraszam.

Składniki: 6 kotletów ze schabu bez kości, raczej dużych; 6 pieczarek; 150 g topionego bardzo łagodnego sera, najlepiej w postaci podłużnych kostek, które łatwo dają się podzielić na regularne kawałki; 2 cebule; 1 mała marchewka; 1/2 małej pietruszki; 500 ml bulionu; 1 łyżeczka miękkiego masła; 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu.
Dodatkowo: olej i 3 łyżki masła do smażenia, mąka do panierowania, pieprz i sól, 6 wykałaczek.

Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić i zeszklić w rondelku na 1 łyżce masła. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażyć wszystko razem, mieszając. Wlać bulion. Zagotować, zmniejszyć moc palnika, przykryć rondelek pokrywką i dusić warzywa tak długo aż wszystkie będą całkiem miękkie, czyli około 15 minut. Po tym czasie zmiksować całość blenderem i przetrzeć przez sito. Przełożyć sos do większego rondla (będzie musiał pomieścić również mięso). Łyżeczkę masła rozetrzeć z łyżeczką mąki na gładką masę. Przetarty sos zagotować, dodać do niego mąkę roztartą z masłem, wymieszać i zagotować ponownie. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki umyć, odkroić nóżki, kapelusze przekroić na pół. Rozgrzać mocno olej na patelni i zrumienić na nim pieczarki. W trakcie smażenia posolić. Gdy są rumiane zdjąć je z patelni i ułożyć na papierowym ręczniku usuwając nadmiar tłuszczu pozostały po smażeniu. 

Mięso opłukać w zimnej wodzie i starannie rozbić każdy kawałek tłuczkiem. ser pokroić na 6 równej wielkości słupków. Łatwiej to zrobić, gdy ser jest schłodzony. Każdy kotlet posolić z obu stron i ułożyć na nim ser i 2 połówki kapelusza pieczarki, ewentualnie dodać orzechy. Zrolować mięso wokół nadzienia unosząc brzegi kotleta, tak by boki były zamknięte. Spiąć rulon wykałaczką. Gdy wszystkie plastry mięsa są zrolowane, obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Gdy jest bardzo gorący dodać 1 łyżkę masła. gdy masło się rozpuści włożyć mięso na patelnię i zrumienić z każdej strony. Zrumienione kotlety przełożyć do sosu, przykryć rondel pokrywką. Dusić mięso w sosie przez 20 minut, używając małej mocy palnika. Po tym czasie danie jest gotowe.

Duszenie składników sosu.

Przecieranie uprzednio zblendowanych warzyw.

Gotowy sos.

Układanie nadzienia.

Kotlety gotowe do obtoczenia w mące.

Smażenie kotletów przed umieszczeniem ich w sosie.

Ser nie wypływa.

Obecność sosu pozwala na późniejsze odgrzewanie dania.

Poprzedni wpisGrill Pizza. Najszybsza. Najprawdziwsza.
Następny wpisFrutti di mare. Włoska koncepcja.
Zostaw komentarz